top of page

Lonkkakipu – Ison sarvennoisen kipu (GTPS)


Ison sarvennoisen kipu ja bursiitti. Lonkkakipu.

Lonkan ulkosyrjänkipu

Lonkan ulkosyrjän kipu luokitellaan ison sarveisen kiputilaksi (great trochanter pain syndrome) ja se on varsin yleinen lonkkakipua aiheutta vaiva iäkkäimmillä. Syitä ison sarvennoisen kiputilaan on useita ja useimmiten kyseessä on limapussin tulehdus tai jonkin pakaralihaksen jänteen tendinopatia eli jännesairaus tai sen patologinen tila. Lähtökohtaisesti lonkan kiputilaa on vaikea kliinisesti diagnosoida, joka voi vaikuttaa yksilön arkeen ja hyvinvointiin heikentävästi iästä riippumatta. Etiologisesti lonkan ulkosyjänkipua voi aiheuttaa yksi tai useampi tekijä samaan aikaan, jolloin kliininen diagnosointi hankaloituu ilman kuvantamistutkimusta. Lonkkakipu aikuisilla onkin yksi yleisin syy miksi hakeudutaan terveydenhuollon piiriin ja Suomessa ison sarvennoisen limapussin tulehdus eli bursiitti ja lonkan nivelrikko ovatkin yleisimpiä lonkankivun aiheuttajia (Duodecim 2025). Mikä tekee lonkkakivusta hankalan on se, että lonkka kipua on erilaista ja se luokitellaan kivun suunnan mukaan. Lonkkakipu jaetaan etu,- taka- ja sivuosan kivuksi sekä intra-artikulaariseen, periartikulaariseen että extra-artikulaariseen lonkkakipuun.


Intra-artikulaarisella tarkoitetaan lonkkanivelen sisäistä kipua eli kivun lähde rajaantuu niveltä ympäröivän nivelkapselin sisäpuolelle, nivelpinnoille, rustolle tai nivelontelon rakenteisiin. Periartikulaarinen viittaa niveltä ympäröivään kipuun, joka ei ole nivelessä, mutta sen lähettyvillä kuten nivelen ympäröivissä rakenteissa kuten nivelsiteissä, nivelkapselissa tai lihasten insertiot, jotka omalta osaltaan sulautuvat nivelkapseliin kiinni. Ja viimeisenä extra-artikulaarinen kipu viittaa nivelen ulkopuoliseen kipuun kuten lihaksiin, jänteisiin, bursiin tai muihin pehmytkudoksiin. Ison sarvennoisen kiputilaan eli lonkan ulkosyrjänkipuun pätee konsevatiivinen hoitolinjaus eli riippuen tapauksessa alkuun voi aloittaa RICE-protokollan mukaisesti aluetta hoitamaan ja kivun lievittyessä pyrkiä terapeuttisilla harjoitteilla kuntouttamaan lonkan tilaa. (Lespasio 2022).


Anatomia

Lonkkanivel muodostuu femurin eli reisiluun pään caput femuriksen niveltymästä lonkkaluuhun, tarkalleen ottaen lonkkamaljakoon eli acetabulumiin, muodostaen synoviaalisen pallonivelen articulatio coxaen. Lonkkanivel on erittäin stabiili painoa kantava suuri nivelpinta, jossa on neljä vapaata liikesuuntaa, mikä mahdollistaa suuren liikkuvuuden (pallonivel). Lonkkamaljakon ball-socket tyyppinen niveltymä muodostaa jatkumon lantionkoriin, alaelkään sekä alaraajojen kanssa ja lonkkanivelen tehtävänä on toki liikkeen mahdollistajan lisäksi jakaa kehon painoa ja välittää sitä suljetussa kineettisessä ketjussa alaspäin. Lonkkanivel koostuu luisista rakenteista (lonkkamaljakko, reisiluunpää), rustoista eli nivelpinnoista, nivelsiteistä (Y-nivelsiteestä, ischiofemorale-, pubofemorale- ja zona orbiculariss nivelsiteistä) sekä lihaksista että nivelnesteestä ja kaikki voivat aiheuttaa lonkkanivelessä problematiikkaa ja kipuoiretta, riippuen aina taustalla olevasta syystä ja siitä mihin osaan se lonkkanivelessä vaikuttaa. (Lespasio 2022). Funktiona nivelsiteillä on vakauttaa niveltä sallien liikkeen sekä estää liiallista lonkkanivelen ekstensiota sekä ulkorotaatiota.



Lonkkakipu tai lonkan ulkosyrjänkipu.
Lonkkanivel – niveltymä lonkkamaljakkoon.

Etiologia

Ison sarvennoisen kipuoiretta (GTPS) esiintyy yleisimmin aikuisilla yli 50-vuotiailla. Arviolta noin 15% naisista ja 6% miehistä kärsii toispuoleisesta lantion ulkosyrjänkivusta. Naisille on tyypillisempää alhaisempi ikä ja esiintyvyys, tyypillisesti 40-ikävuodesta ylöspäin. Lespasion (2022) tutkimuksen mukaan arviolta noin 10-20% lonkkakivuista on ison sarvennoisen kipuoireyhtymää kaikista tapauksista.


Lonkan ulkosyrjänkipua (GTPS) uskotaan johtavan lopulta eri liitännäisvaivoihin kuten esimerkiksi snapping hip -syndroomaan (lonkan napsumisoireyhtymä), ison sarvennoisen limapussin tulehdukseen tai gluteus lihasten tendinopatioihin tai jännerepeämiin. Nykyään GTPS-termiä suositellaan käytettäväksi pelkän lantion ulkosyrjänkivun tai lateraalisen lonkkakivun sijaan sillä nimensä mukaan kipu paikantuu ison sarvennoisen läheisyyteen ja on täten tarkempi kuvaamaan oireyhtymää. Ison sarvennoisen kipuoireyhtymästä limapussin tulehduksia eli bursiitteja on arviolta vaihtelevasti noin 4-46% ja gluteus-jänteiden tendinopatioita 18-50% tapauksista. (Lespasio 2022).



Lonkkakipu – Syyt


Syitä on monia, mutta yleisimpinä esiintyy limapussin eli bursan tulehdus, jänteiden tendinopatiat alueella, lihasperäiset syyt ja ongelmat sekä biomekaaniset syyt että äkillisesti kasvanut kuorma. Äkilliseen tulehduksen syyhyn voi olla myös erinäiset kompressiot, jotka ilmenevät esimerkiksi kylkimakuun aikana tai raajan käytön kasvun myötä, jolloin kudokset kompressoivat ulkonevaa ison sarvennoisen aluetta herkästi. Lisäksi viivästynyt hoitoon tai arvioon pääseminen voi pitkittää patologista tilaa ja näin hidastaa toipumisaikaa. (Lespasio 2022).


  1. Bursiitti. Eli limapussin tulehdus. Ison sarvennoisen ympärillä sijaitsee useita (3) limapusseja, joiden tehtävänä on vähentää kitkaa luiden, jänteiden ja muiden pehmytkudoksien väliltä. Yhden limapussin tulehtuessa, leviää tulehuds ympäristöön herkästi aiheuttaen kipua ja jomotosta. Tyypillisesti ison trokanterin bursa tai luustokohdan ykäpuolella sijaitseva gluteus meiduksen bursa.

  2. Pakaralihasten tendinopatiat. Keskimmäisten pakaralihasten rappeumamuutos, jossa jänteet tendinoosisoituvat eli niiden rakenne muuttuu heikommaksi ja neovaskularisoituvat. Muutos ilmentyy joko osassa jännettä tai koko matkalla. Pakaralihasten jänteet voivat myös tulehtua, jolloin puhutaan tendoniitistä.

  3. Pakaralihasten problematiikat. Liian kireät pakaran lihakset luovat painetta ja kompressiota ison sarvennoisen alueeseen tyypillisesti TFL-lihaksen muodostaman IT-kalvon kautta. Lisäksi jatkuva voimakkaampi hankaus voi ärsyttää luustokohtaa.

  4. Suora kompressio. Jatkuva kompressio voi irritoida isoa sarvennoisen aluetta. Monesti kylkimakuu kovalla alustalla voi olla yksi laukaiseva tekijä.



Lonkkakipu – Oireet


Lonkkakipu, ison sarvennoisen kipu, bursiitti, tendinopatia
Lonkan ulkosyrjänkipu – ison sarvennoisen luustokohta

Oireena koetaan lonkan toiminnallisuuden heikentymää, epämukavuuden tai kivun tunnetta lantion ulkosyrjän alueella, missä siis sijaitsee tämä ison sarvennoisen luustokohta. Tyypillisin kipualue sijaitsee ison sarvennoisen luustokohdan yläpuolella, mihin kiinnittyy pakaralihasten jänteitä sekä alueella sijaitsee paikallisia limapusseja eli bursia. Kiputuntemus voi heijastella lonkan ulkosyrjältä alaspäin ulkoreittä pitkin mukaillen iliotibiale-jännekalvon (IT-kalvo) kulkureittiä aina polven ulkoreunaan saakka. Pakaralihasten heikkoudesta johtuva lihasjäykkyys voi aiheuttaa kompressiota, joka voimistaa pinteen/paineen tuntua tai IT-kalvon kiristymää ulkoreiden alueella, mikä painaa ja hankaa isoa sarvennoista, sillä IT-kalvon on peitinkalvonlihaksen jatkumo (origo lantion iliumissa), joka kulkee ison sarvennoisen luustokohda ylitse. Erityisesti pakaralihasten loitontajien heikkous, lihaskirsitymät tai -kompressiot aiheuttavat tämän kaltaista pinnettä ja painetta lonkan ulkosyrjän alueella. Lisäksi loitontajalihasten jänteet voivat rappeutua (tendinopatiat) ja degeneroitua, jolloin itse jänteet voivat aiheuttavat kipua ja tulehdusreaktioita ison sarvennoisen alueella. (Lespasio 2022).


Lihasvoimien muutokset ja heikkoudet vaikuttavat lantion ja lonkan biodynamiikkaan ja kuormituksen muutoksiin sekä kuorman kasvuun. Kuorman kasvu vaikuttaa negatiivisella tavalla kudoksien sietokykyyn lonkan ulkosyrjän alueella sijaitseviin pehmytkudosrakenteisiin, jänteisiin ja bursiin. Pakaralihaksista gluteus medius ja minimuksen jänteet haurastuvat tyypillisesti ja niihin kehittyy jänteen tendinopatioita (jännesairauksia) kuten esimerkiksi tendinoosia (rappeumamuutoksia) ja tendiniittiä (tulehdus), jotka vaikuttavat kipuun ja lonkan toiminnallisuuteen. Gluteus mediuksen heikentynyt voimantuotto johtaa lantion lateraaliseen tilttiin, joka aiheuttaa lantion romahtamisen vastakkaiselle puolelle tukijalan ollessa maakontaktissa. Tämä lantion romahtaminen (instabiliteetti) kuormittaa jo venyviä ja entisestään heikkoja pakarajänteitä ja kohdistaa kuormaas myös alueen limapusseille (bursille), jotka voivat alkaa nesteilemään jatkuvan kitkan ja kuorman kasvun myötä. Taustalla kasvaa myös polven- ja lonkkanivelen kuormitus biodynamiikan muutoksien seurauksena. Jänteen tendinopatiassa oireena akuuttivaiheessa voi alkaa esiintymään polttavaa kivun tunnetta heti rasituksen alussa ja rasituksen jälkeen sekä lisäksi koetaan liikkuvuuden alentumaa. (Lespasio 2022).



Kuntoutus


Vastaanotolla kliinisillä testeillä arvioidaan ja kartoitetaan lonkan kivun syytä ja astetta, johon rakennetaan henkilökohtainen terapeuttinen harjoitusohjelma, jonka tarkoituksena on vahvistaa pakaran lihaksia ja palauttaa fysiologista normaalia liikkuvuutta. Lonkan ulkosyrjänkipu eli ison sarvennoisen kiputilaa pyritään aina ensin konservatiivisesti kuntouttamaan ja rauhoittamaan. Kuntoutussunnitelmaan olennaisesti voi liittyä myös niiden arjen askareiden välttelyä, jotka provosoivat kivun tunnetta lonkan ulkosyjän luustokohdassa.


Mikäli koet lonkan erinäisiä kiputiloja, olet tervetullut vastaanotolleni! Rakennetaan juuri sinulle oikea kuntoutusohjelma, jolla saadaan sinun lonkan alueen kipua lievitettyä ja toiminnallisuutta parannettua!






Lähteet



Duodecim Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Lonkkakipu. Verkkojulkaisu. Viitattu 8.4.2025. Saatavilla osoitteesta: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00297


Lespasio MJ. Lateral Hip Pain: Relation to Greater Trochanteric Pain Syndrome. Perm J. 2022 Jun 29;26(2):83-88. doi: 10.7812/TPP/21.110. Epub 2022 Jun 15. PMID: 35933677; PMCID: PMC9662247. Verkkojulkaisu. Viitattu 9.4.2025. Saatavilla osoitteesta: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9662247/

Comments


VASTAANOTTO

OTA YHTEYTTÄ

Kaupintie 11a, 00440 Helsinki

S-posti: joonas.mustonen@icloud.com

Puh: 044 511 1992

Vastaanoton lähikaduilla on runsaasti ilmaisia pysäköintipaikkoja. Pääset perille myös helposti julkisilla kulkuneuvoilla.

  • Instagram
  • White Facebook Icon

Aukioloajat:

Sopimuksen mukaan

Kiitos yhteydenotostasi! Vastaan pian.

© Joonas Mustonen Tmi 2024

Y-tunnus 2804206-9

Kaupintie 11a, 00440 Helsinki

Osteopaatti Helsinki

Flexus Terveyspalvelut
bottom of page