top of page

Urheilijan lonkka- ja nivuskipu


Lonkka- ja nivuskipuoireyhtymä (englanniksi groin pain syndrome) on kovin yleinen vaiva urheilijoiden keskuudessa. Kyseessä on siis levon ja kuorman suhteen vääristymästä, jossa jatkuvan ylikuormituksen seurauksena kehittyy nivusen alueen lähentäjälihaksiin erilaisia patologisia tiloja. Lonkka- ja nivuskipua esiintyy erityisesti juoksulajeissa sekä suunnan muutoksia vaativissa lajisuorituksissa. Bisciotti et al. teettämän koostetutkimksen (2020) mukaan eniten lähentäjälihasten vaivoja esiintyy jalkapallossa. Lähentäjälihaksiin liittyvä kiputila yleisimmin liittyy jänteen tai lihaksen akuuttiin vammaan esimerkiksi venähdykseen tai revähdykseen tai jänteen patologisiin muutoskiin eli niin sanottuihin tendinopatioihin (tulehdukseen tai rappeumamuutoksiin) jatkuvan jänteen ylirasituksen vuoksi. Liikakuormitusksen kausalisaatiota on pystytty vahvistamaan eri tutkimukissa viime vuosien aikana. Esimerkiksi koostetutkimuksessa tätä syy-yhteyttä vahvisti tutkimuksessa havaittu ilmiö, jossa jalkapalloilijoiden lähentäjävammoista noin 50% oli traumaattisia ja lopuissa tapauksissa se johtui puhtaasti liikekuormituksesta (Bisciotti et al. 2020).


Urheilijan lonkka- ja nivuskipu – Syyt, Oireet ja Hoito.

Lähentäjälihaksien jänteiden tendinopatiasta johtuva nivuskipuoireyhtymä on monisyinen, yleinen ja vaikeasti tunnistettavissa pitkäikäinen tila. Siihen vaikuttaa rakenteelliset tekijät eli lonkan anatomiset piirteet, jotka vaikuttavat lonkan toimintaan suoraan. Lisäksi taustalla on kuormitustekijä, mikä vaikuttaa kudoksien, lihasten ja jänteiden palautumiskykyyn. Nivuskivun kivun aiheuttajaa on hankala kliinisesti testata, sillä lonkan lähennykseen vaikuttavia lihaksia on useita. Kahden nivelen yli meneviä lähentäjälihaksia on vain musculus gracilis ja vain yhden nivelen ylittävi lihaksia onkin viisi (5kpl) kappaletta: adductor brevis ja longus, adductor magnus, pectineus ja obturator externus. Pitkäaikaista nivusalueen kiputilaa voidaan suoraan luokitella lähentäjälihaksen ylikuormitustilaksi, joka voi lopulta johtaa jänteiden rappeumamuutoksiin. Koostetutkimuksen mukaan lähentäjälihaksista adductor longus on yleisin vammautumaan jatkuvan ylikuormituksen seurauksena. (Bisciotti et al. 2020).


Lonkka- ja Nivuskipuoireen aiheuttajat


Koostetutkimuksen mukaan nopeat suunnan muutokset sekä lajit, joissa jalkoihin kohdistuu paljon mekaanista toistuvaa kuormitusta ovat riskitekijöitä lähentäjälihasten eri vammoille. Nopeat suunnanmuutokset välittävät sekä vaakasuuntaista että vääntöä (kiertoa) häpyluun liitokseen (symphysis pubis), mikä kuormittaa lähentäjälihaksia erityisesti ja pitkään kohdistuvan rasituksen myötä kudokset altistuvat ylikuormitukselle, jolla on negatiivisia vaikutuksia jänteen tai nivelsiderakenteissa. (Bisciotti et al. 2020).


Weir et al. (2021) mukaan nivusen alueen kiputilaa voidaan luokitella Doha-luokitusjärjestelmän mukaan seuraavanlaisesti: lähentäjän, iliospsoaksen, pubisliitoksen, lonkkaperäiseen tai muihin mahdollisiin niin sanottuihin luokittelemattomiin kipusyihin, joihin lukeutuu mm. hermoperäiset, vatsapeitteen tyrät (urheilijan tyrä) ja urologiset, kynegolokiset ja gastrointestinaaliset syyt. Alla on lueteltuna Doha-luokituksen mukaan urheilijoiden nivusalueen tyypilliset syyt ja oirekuvat.


Lähentäjälihaksiin liittyvä kipu

Lähentäjälihaksiin liittyvä nivuskipu on yleisin nivuskipua auheuttava tekijä. Tyypillisesti kipuoire liittyy lähentäjälihasten jännekudoksen kuormitusperäiseen kipuun esimerkiksi jänteen tulehdukseen tendiniittiin tai muihin tendinopatioihin, joissa jännekudos on rappeutunut. Taustalla pitkään jatkunut ylikuormitus. Oireena nivusalueen kipua aktiivisessa lihastyössä reiden ylä-sisäosilla ja se korostuu lonkan lähennysliikkeiden aikana eli aktiivisen lihastyön aikana.


Alavatsaan liittyvä nivuskipu

KIpu sijaitsee syvällä vatsan tai nivusen alueella lähellä inguinale nivelsidettä tai os pubis luuta. Alavatsaan liittyvään kipuun voi liittyä Iliopsoas-lihaksen jänteen tendinopatia tai problematiikka. Lisäksi nivusalueen bursiitti, iliopectineal bursiitti, voi tuntua nivuskipuna lonkan koukistuksen tai kiertojen aikana. Lisäksi lonkankoukistajan jänne voi hankautua nivusen alueella inserttiokohdassaan, mikä voi aiheuttaa jänteen ärsyyntymisen. Kipu yleensä havaitaan lonkan koukistuksen tai venytyksen aikana, joka viittaa iliopsoaksen ongelmaan.


Häpyliitokseen liittyvä kipu

Kipu kohdistuu häpyliitokseen, symphysis pubiksen, alueelle ja sitä ympäröiviin kudoksiin. Kipu voi liittyä osteitis pubikseen eli häpyliitoksen rasituksen aiheuttamaan ei-bakteeriseen tulehdukseen luun ja sidekudosrakenteiden alueilla. Tyypillisesti keskivartalon kierrot ja rasitus kuten esimerkiksi keskivartalon eteen taivutus, jossa suorat vatsalihakset aktivoituvat tuottavat merkittävää kivun tunnetta.


Lonkkalabrumiin tai lonkkaniveleen liittyvä kipu

Nivusalueen kipuun voi olla syynä myös lonkkanivelen impingement - tila, tunnetummin FAI-lonkkaisuus, jossa reisiluun kaulan ja pään (pallonivel) välinen tila on nivelrappeuman seurauksena liikakasvanut ja epämuodostunut, jolloin reisiluunpään tila lonkkamaljakon niveltymässä ahtautuu. Liikeradat supistuvat lonkan koukistuksessa, lähennyksessä ja kierroissa ja liikesuunnat voivat olla kivuliaita ja ne voivat tuntuvat myös nivusalueella, pakaran, lonkan ulkosyrjän kivun lisäksi. Nivel voi tuntua ympäriinsä jäykältä ja siitä voi kuulua erinäisiä naksahdus tai napsahdus ääntä. (Weir at al. 2021; Schubert et al. 2024)


Muut nivuskipua aiheuttjat

Muita mahdollisia syitä nivuskipuun on lukuisia, mutta Doha-luokituksen mukaan urheilijoilla yleisimpiä tässä kategoriassa ovat hermoperäiset syyt, vatsapeitteen tyrät sekä urologiset / kynekologiset että gastrointestinaaliset syyt eli sisäelin peräiset syyt. Hermoperäiset oireet viittaavat yleisimmit nervus obturatorin tai ilioinguinalen hermojen ärsytys tai pinnetiloihin. Lisäksi alueella voi ärsyytnyä genitofemorale hermo, joka kulkee inguinale kanaalissa nivustaipeen alueella.


Jos kärsit lonkkakivuista tai nivusalueen kivuista taikka tarvitset kuntoutusta aiheeseen tai muhuun tuki-ja liikuntaelinvamman kuntouttamiseen olet tervetullut vastaanotolle joko Pohjois-Haagaan tai Tapanilaan. Tervetuloa!





Lähteet


Bisciotti GN, Chamari K, Cena E et al. The conservative treatment of longstanding adductor-related groin pain syndrome: a critical and systematic review. Biol Sport. 2021;38(1):45–63. Verkkojulkaisu. Viitattu 15.5.2025. Saatavilla osoitteesta: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7996386/


Schubert R, Vadera S, Silverstone L, et al. Femoroacetabular impingement syndrome. Reference article, Radiopaedia.org (Accessed on 24 Apr 2025) https://doi.org/10.53347/rID-13803

Verkkojulkaisu. Viitattu 24.4.2025. Saatavilla osoitteesta: https://radiopaedia.org/articles/femoroacetabular-impingement-syndrome


Weir A, Brukner P, Delahunt E, et al Doha agreement meeting on terminology and definitions in groin pain in athletes. British Journal of Sports Medicine 2015;49:768-774.

Opmerkingen


VASTAANOTTO

OTA YHTEYTTÄ

Kaupintie 11a, 00440 Helsinki

S-posti: joonas.mustonen@icloud.com

Puh: 044 511 1992

Vastaanoton lähikaduilla on runsaasti ilmaisia pysäköintipaikkoja. Pääset perille myös helposti julkisilla kulkuneuvoilla.

  • Instagram
  • White Facebook Icon

Aukioloajat:

Sopimuksen mukaan

Kiitos yhteydenotostasi! Vastaan pian.

© Joonas Mustonen Tmi 2024

Y-tunnus 2804206-9

Kaupintie 11a, 00440 Helsinki

Osteopaatti Helsinki

Flexus Terveyspalvelut
bottom of page